Titlul săptămânal

În următoarele subtitluri vei găsi review-uri alături de câteva comentarii personale ale unor cărți sau filme.

Spoilerele sunt ascunse în articole, deci stai fără griji. 

Cărți

Filme


Surse pentru consum

Noi, oamenii, suntem niște devoratori de informație și divertisment, de artă și circ. Însă toate astea trebuie procurate într-un mod sau altul, mai ales în zilele noastre, în care dreptul de autor ne cere tribut abonamente, reclame „scurte” ș.a. Cât privește partea legată de cărți, le prefer în varianta lor fizică, deși există foarte multe inconveniențe, dar am folosit în trecut și telefonul sau tableta. Ba mai mult, mi-am luat și un Kindle Paperwhite 2019, de care pot spune, după un an de la achiziție, că este o investiție bună, deși, pentru avantajele prea puțin aplicabile, pe care le oferă generația 10 de la Kindle, aș putea salva niște bani luând o generație mai veche de Paperwhite. Iar filmele prefer să le văd întins pe canapea în fața televizorului smart de acasă de 138 de cm.

Cărțile în varianta fizică, ce se găsesc la anticariate sau la vreun moș, care încearcă să ți le bage pe gât în Oktoberfest odată cu berea lor clasică Tuborg, sunt, în mare parte, cărți vechi, care se găsesc deja în domeniul public. Cu alte cuvinte, aceste cărți se pot găsi gratuit pe internet în diferite formate, iar apoi pot fi transferate pe un ebook. Bineînțeles, asta dacă ești un zgârcit infect, care nu vrea să ajute cu 10 lei un moș, invocând veșnicul motiv că stai cu chirie sau într-o garsonieră prea mică, în care abia ai loc cu iubita, cățelul, cele două pisici, cufărul ei de oje și cele două camioane de rochițe și bluzițe, care sunt frumos împăturite în doar trei sertare. Ia-ți și tu o casă cu 15 camere și 3 etaje, să ai loc să pui cărți, sărakule! Cărțile publicate recent, însă, au drepturi de autor valide, din cauza cărora în librării prețul lor este mai mare, iar pe internet se găsesc doar contra cost. Cele din domeniul public se găsesc pe diferite site-uri, dintre care unul foarte important este https://www.gutenberg.org/ . Alături de inițiativa celor de la Proiectul Gutenberg, o altă echipă, care vrea să facă lumea mai bună, este cea de la PDFDuck, care promite studenților, profesorilor, celor care vor să studieze sau celor care pur și simplu vor să se bucure de cărți, pe care, din cauza lumii în care trăim, nu și le permit, că este de ajuns să le scrie un e-mail, iar aceștia vor face tot ce le stă în putință să îi ajute: https://pdfduck.com/sample-page/. Atât pe site-ul lor, cât și pe cele adiacente, menționate tot acolo, există câteva titluri interesante și mai actuale. Pentru biblioteci mai mari și disponibile instantaneu, există abonamente plătite, dintre care amintim: Amazon (magazinul oficial Kindle) și Scribd, care în ultimii ani a intrat în legalitate, cerând un abonament lunar de 8,9 USD.

Filmele vin cu un subiect mai sensibil. Ele au fost transferate pe parcursul timpului pe diverse suporturi: Film, Casete, CD, DVD, iar mai nou online. Peste toate astea există chiar și o cultură a cinematografiei, în care lumea se adună să urmărească împreună în beznă filme pe un ecran mare. Astăzi aș recomanda ca toate filmările să fie transferate în format digital, eventual pe un cloud, pentru că, spre deosebire de cărțile fizic, ale căror informație poate fi copiată în orice mod, benzile de film sau chiar magnetice, sunt cu atât mai mult perisabile, cu cât informația lor trebuie transferată direct. Dacă filmul e nou, știm deja, nu îl găsim decât la cinema si, dacă suntem foarte disperați și acceptăm și compromisuri majore de imagine și sunet, găsim versiuni chinezești pe niște site-uri dubioase. Un alt subiect sensibil aici este faptul că niciodată nu găsești ce cauți și că, legal vorbind, pentru a urmări aproape tot ce îți dorești, trebuie să plătești abonamente lunare la diverși furnizori, care pot ajunge chiar și la câteva sute de euro, cu atât mai mult cu cât în România mulți furnizori nici nu activează, și pentru care singura soluție este să ai un VPN de America. Bine, bine, rezolvăm și asta, dar, dacă nu vorbești limba engleză, ești condamnat să rămâi prost… Așa cum în antichitate, dacă nu vorbeai latina sau greaca nu aveai acces la informație, așa e și acum, în secolul 21 cu engleza, franceza, germana ș.a. Dar frustrarea adevărată nu vine din faptul că nu se traduc suficiente lucruri la noi, pentru că există subtitrări pentru filmele respective. https://subtitrari.regielive.ro/ conține subtitrări pentru mai multe filme sau seriale decât există pe toate platformele de film consacrate la un loc. Traduceri se fac la noi foarte multe, dar oficiale câte? Trecem și peste bariera asta, dar chiar și distribuitorii oficiali din România ne „fură” de material. De exemplu biblioteca online de filme a Netflixului din America are cel puțin de două ori mai multe titluri decât cea din România, dar la final de lună plătesc același tribut. Banii mei nu e* buni? Are* ciumă pe ei? Iar în condițiile astea site-urile de filme și seriale online îmi fac cu ochiul tot mai mult. Orele pierdute pe platforme precum Kodi nu mai par în zadar, iar Filelist și torente-le, mai ales cele rusești, pe care găsești aproape orice, încep sa fie mai degrabă compensare pentru jaful pe față al diverșilor provideri. Parcă cineva acolo sus se străduiește să ne țină săraci și proști… Dintre providerii consacrați și decenți de materiale video amintim: Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Disney+ și Criterion Channel.

Dacă ai sugestii despre ce ar mai putea fi adăugat sau îmbunătățit pe pagină, sau propuneri de cărți sau filme, găsești în subsolul paginii o rubrică pentru comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: