Nothing to lose, everything to gain – Ryan Blair (cu Don Yaeger)

Nimic de pierdut, totul de câștigat este o carte autobiografică despre Ryan Blair, unul dintre fondatorii, dar și șeful executiv al firmei ViSalus (a fost achiziționată între timp de Pruvit, care continuă să le comercializeze produsele). Contrar altor cărți despre cum să ajungi un antreprenor de succes, cartea vrea să fie la fel de deschisă și de sinceră precum persoana descrisă. O carieră de succes are cel puțin la fel de multe dezamăgiri și piedici ca majoritatea carierelor. „This book is not a self-help guide to a better life; this book is the road map I used to overcome adversity I’ve encountered”.

În introducere autorul prezintă deschis faptul că în adolescență el a fost membru al unei găști de cartier, unde armele erau cele mai valoroase lucruri pe care ai fi putut să le ai.

Viața lui înainte de adolescență este rezumată la doar jumătate de pagină, și descrisă ca plictisitoare, total comodă și neremarcabilă. „My family had a pool, lots of nice clothes, and at Christmas, a new bike or scooter, if I wanted one – we were doing pretty well, by most people’s standards. And then, just as I was hitting my middle-school years, my dad got hooked up on drugs” (trad. Familia mea avea o piscină, multe haine faine, și la Crăciun, o bicicletă nouă sau un scooter, dacă voiam – trăiam destul de bine, după standardele multora. Și apoi, fix când mă bucuram de anii de școală generală, tata a devenit dependent de droguri”).
Mama lui împreună cu el au plecat de acasă, dar cartierul nou avea școli foarte slabe, și era plin de găști. După un timp ea și-a găsit un prieten bogat, Robert Hunt. La scurt timp le-a cerut să se mute la el pentru a avea și ei același standard de viață ca al lui. Insistența mutării avea scopul de a-l depărta pe Ryan de viața de cartier până nu ar fi devenit prea târziu. Chiar dacă nu era tatăl lui, dorința constantă a lui Robert de a-l ajuta și respectul pe care i-l oferea îl obligau pe Ryan la reciprocitate. Lecțiile pe care i le-a oferit Robert au fost despre corectitudine, despre atitudine și afaceri. I-a spus clar că dacă îi place această viață și vrea să fie în continuare sub acoperișul lui, va trebui să termine liceul și facultatea și să se angajeze. De aici totul a avut o continuare ascendentă susținută prin muncă și disciplină proprie, deși nu a fost la facultate. După acumularea experienței necesare și-a deschis propria firmă împreună cu șeful lui. Concluzia: nu fi niciodată prea mândru să accepți ajutor.
Scopul cărții, după cum menționează, este să eviți să dai bani aiurea pe cărți motivaționale sau pe ședințe cu vorbe goale ale unor oameni care nu au reușit în viața lor nimic din ce spun, și mai degrabă să urmărești 10 reguli simple (parafrazate):

1.Muncește foarte mult.
2.Nu renunța.
3.Când cazi, scoală-te iar.
4.Caută-ți punctul forte/abordarea și aplică-l/o.
5.Sacrifică-te pentru visul tău.
6.O să supraviețuiești, oricând poate fi mai rău.
7.Învață din greșeli.
8.”Fii recunoscător, majoritatea oamenilor nu au un vis.”
9.Nu te opri în zona de confort. Încearcă mereu să te autodepășești.
10.Țintește sus. Dacă nu reușești, oricum vei fi murit trist, ai fi renunțat sau ai fi făcut o criză existențială.

Alte reguli generale, regăsite peste tot dar care sunt foarte importante:

1.Reguli de comunicare și management

Viața este un teatru; toți suntem actori – unii principali, alții de suport.
Într-o prezentare niciodată nu pune o întrebare al cărei răspuns nu îl cunoști. Iar dacă nu știi răspunsul unei întrebări, spune că nu știi, dar că o să revii la o dată anume cu răspunsul precis. Eschivarea și răspunsurile eronate nu-ți fac cinste.
Master taking action – Ca să ajungi maestru la ceva trebuie să acționezi.
Niciodată să nu-ți exprimi emoțiile negative în scris. Laudă în public și ceartă în privat (lucrurile urâte spuse despre cineva în public sunt de evitat).

2.Reguli de Business Model

Marketingul există pentru a aduce vânzări (nu contează ce poezie sau ce Motto vrei să pui. Tot ce contează e să atragi cumpărători).
Exposure x Conversion = Result (reclamele trebuie să fie pe cât mai multe medii, dar să aibă și rost investiția. Ex: o reclamă la prezervative pe Radio Trinitas nu va ajunge la publicul dorit).

3.Reguli centrate pe client

Oferă servicii sau produse de calitate, peste media competitorilor, sau creează o nevoie nouă. 

Acceptă cine ești, anumite trăsături precum capacitatea de comunicare cu clienții necesită niște calități înnăscute, care de la un anumit nivel nu pot fi învățate. 

4.Reguli de strategie

Concentrează-te asupra unui singur lucru important pe rând. Multi-tasking-ul diluează potențialul foarte mult.
Păstrează o comunicare pozitivă cu competitorii, și fă clienților față în față oferte de nerefuzat.

5.Reguli personale

Ferește-te de oameni care încearcă să îți bagatelizeze ambițiile.
Caută ce e mai bun în oameni.
Nu există linie de final, viața e o cursă continuă.
Eforturile nu plătesc chiria. Vino cu rezultate.
Eu fac banii, nu ei pe mine.
E o idee foarte proastă să urmărești prea multe idei bune.
Dacă lucrezi doar la imaginea ta, îți vei păta caracterul.
Aruncă cu căcat în mine și voi crește flori (nu te coborî la nivelul celor care te jignesc. Surprinde cu reacția ta).
Go Pro!

Nu te combina cu colegi, nu scrie lucruri pe care le-ai putea regreta, nu îți alege partenerul greșit.

La final există un epilog în care autorul devine sentimental și povestește despre tații lui, fiul lui cu autism și mama lui care miraculos și-a revenit din comă fix după ce au scos-o de pe aparate. Un pic cam prea multe miracole pentru gustul meu.

Cartea este comercială și motivantă, deci își atinge scopul. Îmi aduce aminte de o melodie de la Diary of Dreams – Element 5: Resignation:

„Wer alles hat, hat eben viel zu verlieren.
Ich habe nichts.
Also wovor sollte ich Angst haben?”

(trad. Cine are totul, are multe de pierdut.
Eu nu am nimic.
Deci de ce ar trebui să-mi fie frică?)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: