Eat that frog – Brian Tracy

Cartea Mănâncă broasca (traducere oficială: Începe cu ce nu-ți place) folosește o metaforă pentru a descrie lucrurile dificil de făcut, dar pe care inevitabil va trebui să le faci la un moment dat, dacă vrei să ai succes.

Primul sfat al autorului este să mănânci broasca de dimineață. Cu cât termini mai repede ceva ce nu îți face plăcere să faci, cu atât vei avea mai mult timp pentru activitățile care îți fac plăcere, iar desfășurarea lor nu va fi umbrită de apăsarea lucrurilor greu de făcut.
„Nu există nicio limită cu ce poți realiza după ce înveți cum să mănânci broasca!”

Dacă ai 2 activități importante de făcut, începe cu cea mai mare și mai greoaie.
Mulți oameni confundă activitățile cu realizările. Faptul că faci aceleași activități simple mereu nu o să mai ai realizări. Fără noi provocări nu reușești să aduci valoare. Diferite studii pe femei și bărbați au demonstrat că cei care au avansat cel mai repede erau cei care luau acțiune și rezolvau problemele imediat, în loc să tărăgăneze ce era mai greu.

Autorul sugerează să începi cu o listă pentru acest an, cu lucruri pe care vrei să le realizezi. Și luând fiecare dintre acele lucruri punct cu punct să dezvolți un plan de atingere a acelor goluri.


Regula 10/90: dacă petreci 10% din timp planificând, vei salva minimum 90% din timpul care îți lua să faci acel lucru.
Regula 80/20: 20% din activitățile desfășurate vor descrie 80% din totalul realizărilor. 20% din clienți vor însemna 80% din vânzări, 20% din produsele pe care le vinzi sau serviciile pe care le desfășori înseamnă 80% din profit.

Autorul sugerează aici o altă listă, una care să conțină cele mai importante lucruri pe care le faci și care aduc cea mai mare valoare, și să le ierhizezi. În felul ăsta vei ști clar pe ce ar trebui să petreci mai mult timp.
Plănuiește-ți ziua în avans înainte de a merge la culcare. Fă o listă și a doua zi începe cu cel mai greu punct. Încearcă să te bucuri mâncând broasca. 😅
Toată lumea procrastinează, important e să procrastinezi cu lucrurile lipsite de valoare. Învață să delegi. Nu toate lucrurile merită timpul tău.
Autorul sugerează alte liste: Care sunt acum cele mai importante 3 goluri în cariera ta, dar în familie sau relație, dar financiare, dar în sănătate, dar personale, dar sociale, și care sunt cele mai mari 3 probleme pe care le ai acum?

Asigură-te că dezvolți un plan să le îndeplinești sau să le menții și că lucrezi la ele zilnic. Dacă la muncă ai putea să alegi 3 lucruri de mare importanță pe care să le faci, care ar fi acelea? Concentrează-te pe ele toată ziua, iar pe celelalte încearcă să le delegi.

Pregătește tot, fă curat și fă ce ai de făcut. Balanța ideală în viață nu este un scop de atins, ci un mod de a trăi, aceasta se menține.
Fiecare lucru din plan pare complicat și greu de atins, dar în pași mici totul se realizează. Deci fă o listă cu pașii de făcut și ține-te de ea. Nu te opri până nu termini lista.
Adaptează-ți scopurile, adaugă cunoștințe, skill-uri noi, care îți vor folosi. Nu-ți fie teamă să înveți lucruri noi. Viața este despre o continuă adaptare.
Investește în tine și în cunoștințele tale. Poți să pierzi banii, casa sau mașina, dar cunoștințele te vor pune din nou pe picioare.
Regula 80/20 este valabilă și pentru piedicile planurilor tale. Poate nu sunt evidente mereu motivele pentru care nu ai randament, sau pentru care nu ai timp sau care te fac obosit sau lipsit de creativitate, dar odată descoperite și eliminate productivitatea se poate chiar dubla, devii mai relaxat etc. Poate Facebook, Instagram etc îți fură cel mai prețios timp al tău, și nici măcar nu bagi de seamă. Poate socializarea extinsă devine toxică în dezvoltarea proprie și ar trebui redusă, sau poate o setare greșită pe un site îți reduce vânzările sau nu îți aduce CV-ul în pagina de căutări a angajatorilor.
Pentru a reuși să străbați mai repede punctele de pe liste, imaginează-ți că ai câștigat o vacanță plătită complet acolo unde ai visat, dar pentru asta trebuie să lași totul la zi.
Energia contează foarte mult, așa că, dacă nu ai dormit suficient, e bine să te odihnești, e bine să vezi un film sau să faci o activitate care să te detașeze de la punctul de concentrare. Sportul este un mod bun de a-ți crește productivitatea (200 de minute pe săptămână).
Tehnologia este foarte utilă, te ajuta să lucrezi extrem de eficient, dar în același timp este și un mare dușman al emoțiilor, cauzează nervi și stres. Incapacitatea de detașare față de tehnologie este un viciu. 80% dintre e-mailuri sunt irelevante și ar trebui șterse fără a fi citite, iar 16% ar trebui mutate pentru a fi rezolvate mai târziu.
Un jurnalist apreciat a spus că după o vacanță de 2 săptămâni a găsit la muncă 700 de e-mailuri necitite. Le-a șters pe toate desfășurându-și activitățile pentru care era responsabil. Motivația acțiunii lui ar fi fost că mailurile iar fi luat o săptămână. Nimeni nu are dreptul să îți fure din timpul tău, iar, dacă este o informație importantă și cineva are nevoie de tine stringent, te va mai căuta. Deconectează-te de toate dispozitivele din casă. Dacă este ceva urgent, va găsi cineva o modalitate de a da de tine, iar, dacă este vreo informație foarte importantă, își va pierde cineva timpul să ți-o spună. Nu ești sclavul tehnologiei, ci invers.
Intră în atmosfera respectivă de concentrare prin motivația de a face lucruri după un anumit program. „Flow”-ul sau cursul, cum s-ar traduce, îți oferă o productivitate mult mai mare.

Concluzionând: Începe cu ce nu-ți place e o carte pe care o recomand cu toată încrederea, este scurtă, simplă, iar perspectivele expuse sunt susținute de practici care dau rezultate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: