Manifestul lui Bogdan

Un bun prieten, Bogdan, a spus despre căsătoria religioasă că ar fi o simplă normă socială, care nu reflectă nici nevoia individului și nici a societății, ba poate ar fi chiar în defavoarea lor. Afirmația a evoluat și a devenit un manifest. Pentru a veni în întâmpinarea acestei idei, am hotărât să o prezint într-un articol.

Totul pornește de la copii, viitorul nostru. Cum ajung ei pe lume? Clar nu vine barza cu ei, pentru că nu ar fi în stare să zboare cu 3 kg agățate de cioc. 🙊
Este sexul o normă socială? Ar trebui să fie o obligație socială pentru perpetuarea speciei? Este o plăcere și atât? Implicațiile sentimentale sunt lucruri naturale? Țin ele totuși de niște norme cu care ne-am dezvoltat pentru că erau potrivite în preistorie? Se mai aplică ele acum? Își mai au rostul? Dacă nu, de ce le mai avem?

Normele sociale dictează cea mai mare parte dintre acțiunile noastre, dar nu sunt esențiale nici evoluției umane, nici avansului tehnologic, nici bunăstării societății, ci mai degrabă invers.
Totuși, dacă pentru bunăstarea societății normele deja existente ar fi obligatorii, am trăi într-o lume comunistă utopică, iar tocmai diversitatea necesară atât evoluției, cât și avansului tehnologic, nu ar mai fi posibilă. Dar pe de altă parte semi-obligativitatea normelor, fiind taxată doar de societate, duce la crearea altor norme la fel de inutile ca primele, sau la fel de învechite ca cele care dictează că un copil poate fi conceput doar în cadrul căsătoriei binecuvântate de biserică și îngăduite de un stat, care are atât de multă încredere în tine încât te obligă să-ți faci analize pentru boli venerice. 😏

Astfel:

  1. -Este sexul o norma sociala?

-Da. Sexul sub orice forma a lui de manifestare face parte din randul secundar al nevoilor umane, in sensul in care se poate trai si fara el, dar nu si specia. De aceea lipsa lui este vazuta rau din orice punct de vedere. Iar cu atat mai mult in ziua de astazi aceasta stigma creeata de norma accentueaza problemele psihologice deja generate de natura fizica a omului, care nu-si satisface nevoile.

2. -Ar trebui sexul să fie o obligație socială pentru perpetuarea speciei?

-Da, nu, posibil. În condițiile creșterii populației globale peste nivelul favorabil sustenabilității ei, problema perpetuării speciei dispare, iar ca atare o impunere ar crea probleme mai mari. În afară de asta, sexul și-a schimbat scopul, redobândindu-și calitatea de simplă plăcere, pe care o observăm și la celelalte mamifere.

3. – Este o plăcere și atât?

-Da, nu, posibil. Normele maimuței puțin mai deștepte au sculptat nevoile membrilor speciei în funcție de cerințele grupului. Necesitatea unor membri responsabili de creșterea indivizilor din grup, pentru a crește și numărul acestora, și a crea un grup extins, mai puternic, a dus la un tip de uniune între cele 2 sexe, cunoscută sub numele de căsătorie. Practic plăcerea a început să fie taxată pentru jumătate din specie. 😆 Această uniune, care mai în toate popoarele este pentru toată viața, a devenit o problemă după un timp. Dorința de flexibilitate a fost încătușată câteva milenii, până când divorțul, o normă aplicată altei norme, a permis sexului să redevină o plăcere, pentru care se plătește sub o formă sau alta, dar care protejează indivizii mai vulnerabili. Astfel putem aici face o diferență enormă între căsătoria civilă, care este un parteneriat civil, menit să ofere niște garanții indivizilor din acea societate, și căsătoria religioasă, care nu este decât o normă socială, a cărui rol este doar evitarea stigmei din partea celorlalți indivizi. Disputa despre importanța căsătoriei religioase se încheie foarte simplu: căsătoria se și desface la biserică? Dacă e să pleci deodată și să-ți lași baltă familia, te caută preotul prin interpolul bisericii, să te amenințe cu pușcăria? Mă cam îndoiesc, poate doar dacă ești din Irlanda… 🤣

4. – Implicațiile sentimentale sunt lucruri naturale? Țin ele totuși de niște norme cu care ne-am dezvoltat pentru că erau potrivite în preistorie? Se mai aplică ele acum? Își mai au rostul? Dacă nu, de ce le mai avem?

-Da, nu, poate. Cred că la unele dintre întrebările astea este imposibil de răspuns. Nu mai suntem maimuța aia inteligentă și naivă, care ia totul de la 0. Suntem umpluți de norme sociale dinainte de a fi născuți. Și chiar și un studiu pe alte mamifere nu ar evoca un răspuns precis, pentru că nu pot vorbi. Cred că tot ce am putea face acum e să ne întrebăm care este situația în acest moment, și cum ar fi fără anumite cutume pe care le acceptăm pur și simplu, pentru că așa ni s-a zis că se face. Ok, ok, dar cum adică „se face?”, cine face așa? Care este scopul? De ce nenea de la biserică e îmbrăcat în haine strălucitoare de femeie, dar spune că a fi gay e nașpa? Ok, anumite lucruri încă își aveau rostul până acum 50 de ani, cum ar fi vaccinul pentru lepră, dar privind realist lucrurile putem simula prin eliminare o lume fără anumite obiceiuri și fără norme sociale trecute de data lor de expirare. Așa cum periodic curățăm desktopul, poate ar trebui să curățăm și societatea de lucruri inutile.

Un gând despre „Manifestul lui Bogdan

Adăugă-le pe ale tale

  1. Dezmatul se dezlantuie dar cat de curand TERRA v-a fi curatata sa nu mai existe oamenii reptila terra v-a fi locuita de suflete cu constiinta suprema sa fie cu noroc

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: