Far from the tree – Andrew Solomon

Far from the tre
Far from the tree – Andrew Solomon

Baby is not a thing, it’s a person of it’s own
Cartea este despre copii care nu au moștenit laturile tipice ale parintilor, ci care prin diferențele lor ridica probleme.
Spre ex surzii născuți în zilele noastre pot fi operați și „augmentati” la normalitatea majorității. Pt ca operația se poate face doar la vârste fragede, decizia asta a părinților ii poate priva de viitorul în grupuri de oameni speciali, la fel ca el, și de o viata exclusivista, totuși. Sa spunem ca răpirea personalității viitoare pt unele cazuri nu este neapărat un dezavantaj, dar autorul ridica aici un alt caz, cel al homosexualilor, cum este el. Dacă într-o zi s-ar inventa o metoda de a asigura copilului preferințele sexuale viitoare, ar fi etic sa fie asta la latitudinea părinților? Ceea ce el numește dihotomia între illness și identity. Faptul ca anumite lucruri nu pot fi exprimate în forma lor gândită și simțită nu înseamnă decât lipsa unui vocabular adecvat în acea limba.
Daca părinții nu ii dau o șansă copilului propriu, nici lumea din jur nu o va face, in schimb:
Loophole of thought:
Parents can only try though:
The reasonable… :
Dilema in condiția celor născuți diferiți e ca foarte mulți din ei ajung sa își dorească moartea în timp ce părinții lor își doresc sa nu se fi născut. S-a ajuns aici pt ca mulți parinti întrerup sarcinile nedorite, în timp ce mulți copii, care se simt nedoriți, se sinucid. Din fericire, in lumea actuala aceasta dilema e în ușoară dispariție. Oamenii încep sa devina mai înțelegători și răbdători cu cei diferiți.
Meaning is very important. Why has this happened?
This book’s conundrum is that most of the families described here have ended up grateful for experiences they would have done anything to avoid.

In capitolul Deaf observăm că orbii sunt izolați de lucruri, dar surzii sunt izolați de oameni. Tocmai incapacitatea de a comunica sau de a fi înțeles creează probleme mai adânci în găsirea unui partener funcțional. Incidenta f mare a cuplurilor de surzi este mult mai mare decât cea a orbilor. Din cauze genetice, numărul lor creste prin copulare. Astfel putem spune ca în viitor este posibila dezvoltarea unei rase umane separate.
Tocmai din cauza barierei de comunicare mulți surzi sunt abuzați sexual de colegi sau parinti.
Bengkala din Bali este un sat unde 46 din 2000 de locuitori sunt surzi. Și au format propria limba a mutilor numita Kata Kolok. Problema genetica a mutilor poate duce încet încet spre întregi comunități dezabilitate. Părerile sunt f împărțite inclusiv în interiorul satului, unde lucrurile sunt dedtul de clare și oamenii destul de înțelegători și atenți cu surzii. Concluzia:
Din păcate exista și părinți care nu permit copiilor sa accepte ca sunt surzi. Ii obliga sa facă cursuri de vorbire, chiar dacă ei nu se aud pe sine, și sa învețe sa citească de pe buze. 🤦‍♂️ Cât de prost și penibil sa fii ca părinte sa nu înțelegi ca e greșit ce faci?
Problema adevărată care se ridica este efectul produs pe viitor de implanturile cohleare, care par sa diminueze societatea și cultura surzilor.
Concluzia este ca orice modificare spre mai bn ar trebui sa fie îmbrățișata. Nu putem ramane în trecut de dragul unei culturi.
Pitici
Un alt capitol este cel al piticilor. Principalul motiv pentru care o persoana nu ajunge sa se dezvolte în mod normal este achondroplasia. Când ești diferit funcțional sau emotional, nu ieși in evidenta din prima. Ca pitic vei fi observat încă din școală. Copiii vor face glume proaste, pt ca asa ne dictează genomul de maimuță pana la dezvoltarea completa a lobului frontal (undeva la 25 de ani). O fetita, Sam Boggs, a găsit soluția: o mică prezentare la începutul fiecărui an, pentru a face cunoscut și colegilor noi că și ea există și este un copil obișnuit, doar că mai mic. Doar ca cercurile de prieteni sunt limitate, și cu asta se limitează și numărul de posibilități de a-și găsi un partener. Mama ei o consideră o adolescentă frumoasă și deosebită, dar privește și obiectiv faptul ca cel mai probabil își va găsi un partener pitic și va avea copii pitici. Cu regret spune că, dacă ar fi știut asta, ar fi făcut avort.
Feisty people
Este sau nu o dizabilitate? :
Mai nasol e când ești și pitic și gay:
Sexualitatea la persoanele mici de statură este diferită. Nu pot aplica manevra de agățare pe după umeri la un film, erectia și orgasmul sunt condiționate de presiunea coloanei asupra măduvei spinării, privitul în ochi în timpul sexului etc. Pentru un pitic părțile superioare ale unei persoane sunt mai intime, pentru ca cel mai adesea nu sunt în aria vizuală.
Sindromul Down
Autorul menționează o carte cu o perspectivă interesantă: Welcome to Holland (1987) de Emily Perl Kingsley. Aici personajul principal se pregătește de o excursie în Italia, dar aterizează în Olanda. În timp ce toți cunoscuții tai au fost în Italia, tu ai experiența Olandei. Peralela asta poate explica mai ușor situația părinților cu copii cu Down.
Modalitățile de a depista sindromul sunt foarte invazive și se fac la perioade destul de târzii în sarcină. Metodele Chrorionic villus și amniocenteza pot cauza chiar avort spontan. Cea mai puțin invazivă metodă se face în trimestrul al doilea și se numește triplu test și are o rată mare de depistare. Ba chiar se poate face și cvatriplu test.
Băiatul autoarei, deși cu SD, stia sa citească de la 4 ani, și chiar a avut un avânt mai mare decât cei de aceeași vârstă. În cartea sa, Count Us In, el scrie: „Oferă-i copilului cu dizabilități o șansă de a duce o viață plină, să experimenteze un pahar pe jumătate plin în loc de unul gol.”
Acum doar jumătate de secol s-a descoperit motivul pentru care există SD. Tot atunci se practica instituționalizarea cazurilor de retardism. Ba chiar se considera ca nu sunt oameni, și ca uciderea lor ar fi un lucru responsabil:
Spre deosebire de alte dizabilități, SD nu are vindecare. Exista unii care fac operații estetice, își scurtează pleoapele, ca să para mai agili, sectioneaza chiar și limba, ca să dea mai puțin efectul de salivare, pe care îl au. Iar, deși mulți pot învăța lucruri, constientizarea existentei propriei persoane în context social este puțin mai dificila.
Autism
Fata de toate celelalte probleme prezentate autismul este cea mai întâlnită. Iar frecventa mărită se bănuiește a fi din cauza numărului de testări. În 1960 era 1 caz din 2500 de nașteri, acum este 1 la 88.
Autiștii memorează ce reacții ar trebui sa aibă în anumite situații:
Mesajul unui copil autist capabil sa se exprime doar în scris:
Autismul apare de 2 ori mai mult la băieți decât la fete.
Asa ne mai facem și noi reclama în lume.:
Încercarea de a găsi o vindecare pt autism e ca încercarea de a vindeca persoanele stângace:
Se pare ca totul se raportează la carapacea oamenilor normali de a vedea lucrurile: surzii trebuie sa se conformeze creând un limbaj, care sa aibă normă și pt cei care aud, iar autiștii trebuie sa continue sa ofere genii precum: Mozart, Einstein, h. C. Andersen, Newton s.a.

Eugenics este cred punctul comun

Schizofrenia
Cum s-ar înțelege aceasta boală:
Deși este o boala genetica, care se manifesta preponderent la copii ai părinților cu gene recesive, asimptomatice, boala se poate dezvolta în funcție de individ în diverse alte tipuri de boli neuronale: autism, psihopatie, depresie etc.
Cel mai bun tratament verificat ar fi clozapine. Efectul advers ar fi neaglutinarea celulelor albe, adică o imunitate mai scăzută, dar în mod evident rezultatele depășesc efectele adverse. Mai târziu studiile au demonstrat ca medicamentul trebuie luat cu foarte mare atenție la doze și cu verificări constante, întrucât creează aritmii și anumite doze duc la acumulări de toxine în ficat.
Schizofrenicii nu își pot susține propria cauză:
Concluzie:
Disability (Handicap)
Capitolul ăsta prezintă niște cazuri unice, unele dintre ele cu probleme neidentificate sau cu multiple handicapuri cumulative.

Andrew Solomon 2
Andrew Solomon 2

Severitatea tipurilor de handicap prezentate implică situații care în mod automat ar trebui cel mult instituționalizate. Părinții își iubesc copiii în cele mai multe dintre cazuri, iar unii trec peste tragediile astea acceptând situațiile date, chiar cu riscul de a se rupe de lumea din jur.
A spune totuși ca asemenea cazuri te fac un om mai bun e o cretinatate. Nu exista satisfacție de nicio natură, ci doar serviciu inutil. În concluzie, nu-s aici sa dau sfaturi separate de carte, dar, dacă cineva care este într-o stare vegetativă, se întâlnește des cu inevitabila moarte, mai bine îl lași în pace decât să îl readuci printre vii, să-l ții în 10 aparate simultan vreo jumate de an, doar ca mai târziu sa ai în ce să-ți îngropi inutil toată energia, timpul, banii și speranța. Ba mai mult, copiii sănătoși pe care îi ai se vor simți neglijați și vor crește cu probleme psihice.

Numai evrei, o fi o chestie genetica? iar autorul îndrăznește sa se compare cu gayismul lui 🤣🤣🤣🤣

Prodigies
Proverb japonez
Nothing comes cheap:
Asincronia, veșnica impresie ca trebuie sa fii peste ceilalți, plafonarea, depresia neintegrarii într-o lume mai puțin talentată pot duce la sinucidere în foarte multe dintre cazurile de genii.
Exersează 3 ore pe zi, dacă ești priceput, 4, dacă ești mai prost. Dacă ai nevoie de mai mult, oprește-te. Ar trebui să încerci altă profesie. (Leopold Auer)

pentru că

Întotdeauna există o fată koreană, care e încuiată în beci exersând mai mult decât tine. Nu ai cum să câștigi la jocul ăsta. (Gabriel Kahane)

Apetitul de a învăța a unui geniu este uimitor de mare, ceea ce face măsura capacităților sale la fel de mare. Părinții răspund greșit prin 2 abordări aici: 1. Ii hrănesc nevoia de a învăța, împingând înca „14 feluri de mâncare în plus”, mutându-se, făcând sacrificii mult prea mari, 2. Îl „flamanzesc” de nevoia continua de descoperire, învățare sau inovație, prin simpla nepăsare sau ignoranță.

Rape
Feminism:
Este greu să-ți iubești copilul rezultat dintr-un viol. Unele mame spun ca vad mereu ochii violatorul și ca e ca și cum ar trai cu el în casă, ca fiecare îmbrățișare se simte ca o mie de tăieturi de lamă.
Genocidal rape:
Crime
Din păcate avem mentalitatea setata ca închisoarea sau școala de corecție e menită să pedepsească cel care a greșit. Problema unei societăți care vrea să fie funcțională și sa acționeze spre binele comunității e că nu privește închisoarea ca o modalitate de a ajuta individul sa fie de folos comunității, să realizeze propriile greșeli, și sa se reintegreze.
Copiii nu sunt responsabili:
La fel ca în celelalte cazuri, criminalitatea nu e ceva care se atașează de copilul sănătos. Felul lui de a funcționa este în mare parte înrădăcinat în genetica lui. Predispoziție criminale sunt acolo. Ele trebuie recunoscute, și tratate corespunzător, în asa fel încat sa nu le dea curs.

Transgender
Bs gay ca să definești cum îți place mai exact sa faci sex… 🤦‍♂️
Dacă ar fi atât de deschisi la minte cum pretind homosexualii sa fie, ar accepta ca nu are niciun fel de importanta genul cu care te naști. Atunci pt ce mai exista trans?
Prin simplul fapt ca băiețelul tău vrea haine de fetiță, nu înseamnă că e fetiță la interior… 🤦‍♂️Dacă ar vrea sa se ducă la școală în izmene sau fără nimic pe el, l-ai lăsa? Astea sunt aroganțe de părinți imbecili. Dacă avea alte fixuri, ziceai ca e autist… Asa maschezi problema diferit. 🙂
Deci, dacă fol DES, sunt 50% șanse sa ai copil cu autism. 🙂
A spune ca te-ai născut bărbat, dar tu ești femeie, poate fi asemănat cu a spune ca te-ai născut sărac, dar tu, de fapt, ești bogat. Nu e nicio problema pana aici, fiecare se dezvolta cum vrea in viata. Problema apare atunci când copilul amenința ca el nu poate sa mai trăiască nicio clipa cu faptul ca e considerat altfel de cum se simte el în interior. De frica sinuciderii, părinții apelează la orice măsură. Acum dacă facem analogia la financiar: te naști sărac și spui ca te sinucizi, dacă nu ești bogat… Ok, păi, treci la treaba. Sunt unele lucruri în viață pe care trebuie pur și simplu sa le accepti.
Daca eu nu pot creste natural o barbă sănătoasă, chiar dacă mi-aș dori sa am, nu înseamnă ca ma apuc sa fac tratamente cu testosteron pentru așa ceva. E bine sa te bucuri de asa cum ești, și de faptul ca ești sănătos.

Father
Identități orizontale.
Finish
Autor:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: