Întrebări și răspunsuri : categoria A, B : 2012

Ceva despre carte și cum să înveți întrebările

Titlul din Saptamanala asta nu este unul obișnuit, dar vrea să acopere diverse idei, nu doar un manual pentru testul de permis.

Titlul de la Editura Radulescu pentru Biblioteca Națională are ISBN 978-606-92887-2-6. Țin să menționez asta pentru că manualul vrea să pară o ediție retipărită și reactualizată cu detaliile din 2014, dar pentru examenul din 2015… Nici nu pot să încep să înțeleg ce a gândit editura, când a crezut că se poate ține același ISBN pentru o carte reactualizată.

Nu reușesc să intru în detaliile exacte. Poate la vremea respectivă, în 2015, aș fi știut care sunt inconsistentele din ediție. Nici nu vreau să garantez pentru calitatea produselor următoare sau anterioare acesteia. Pot spune doar că nu am avut cea mai plăcută experiență cu manualul. Explicația este simpla: este o carte solida, cu foi lucioase, care dau impresia de lucru bine făcut, în schimb din memorie spun că unele întrebări și răspunsuri nu au fost chiar precise. Per total, dacă nu ai internet, sau un dispozitiv pe care să faci testele originale DRPCIV, manualul este chiar mai mult decât ok. Ai legislația, modele de întrebări, CD ș.a.

Dacă dorești să iei permisul, sau să îl recapeți, indiferent de testul pe care îl vei avea, cea mai bună variantă este să consulți site-ul oficial DRPCIV: https://www.drpciv-teste.ro/

Acolo vei găsi chiar întrebările pe capitole. Partea proastă este că orice întrebare este parte dintr-un chestionar, și nu se pot vedea toate întrebările decât completând cât mai multe teste. Aici poate veni în ajutor manualul, sau alte site-uri, care conțin toate sau aproape toate întrebările.

Ce e deranjant la manual este că are pagini cu elemente de publicitate. Ceea ce mă uimește. Eu plătesc niște bani buni pentru un astfel de manual, iar tu îmi oferi pagini de reclame, în loc de materiale de învățare…

Oricât de bine pregătit ai fi, întrebările sunt de multe ori capcane à la polițiști cu radare prin boscheți, și trebuie citite cu atenție. Iar pentru a evita suprizele, e bine să găsești întâi toate întrebările, și abia după să completezi teste. Pentru a face asta, și a întipări în memorie întrebările, eu am ajuns la concluzia că e mai bine să completezi testele pentru fiecare categorie în parte. Astea se pot găsi la pagina Mediu de învățare pe capitole și este disponibilă doar pentru categoriile A, B și C. Dacă ai, totuși, altfel de teste, gen recuperare permis, un alt site foarte bun, care conține efectiv toate întrebările de la fiecare tip de test, este: https://www.scoalarutiera.ro/.

Pe site, după selectarea categoriei de test, la Pasul 3 observăm Vezi mediul de învățare, care ne va duce la o pagină foarte bine structurată:

În funcție de felul de învățare individual, fiecare poate opta pentru întrebările pe categorii sau de la A la Z. Spre exemplu categoria B conține 1183 de întrebări. În rest: bagă teste pe pâine, lasă facebook-ul pe mai târziu.

Nu cred că a fost vreodată mai ușor să obții permisul decât astăzi. Bine, vorbim de obținere validă, nu pe bani sau relații, de către persoane care nici nu știu să citească.

Chestii de știut când ai gaborul în mașină

Fii atent la pietoni! Uneori nu ai marcaje trasate, ai doar un semn, nu ai nici discontinuitate între mașinile parcate, iar o baba de 1 m și o flegmă se poate furișa foarte ușor, mașina ți se va opri și nu vei ști de ce. Te vei uita la Caschetă, iar Caschetă ți-o va arăta pe tanti Aglaia, cameleonul pensionar, în misiune imposibilă 2020 încercând să traverseze (aka. prima oară când am picat traseul).

Vezi că la Stop se oprește roata. Dacă îți moare motorul, nu te panica, nici a doua oară, când se întâmplă asta. Apuci cheia și o repornești ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

La sensul giratoriu încetinești și te uiți în stânga. Obligatoriu!

„Și pietonii merg mai repede decât tine” este doar o tachinare a lui Caschetă, să vadă cum reacționezi. Nu da curs invitației la neatenție și la grabă!

Ambreiajul este prietenul tău, folosește-l împreună cu schimbatorul sau/și cu frâna, și dă-i drumul întotdeauna foarte încet. Nu sta încordat, fă lucrurile natural!

Chestii de știut când ai gaborul în boscheți

După ce ți-a dat plasticul, nu fi regele șoselelor. În primul rând nu ai experiență, în al doilea rând nu ai drumuri pentru așa ceva și în al treilea rând deja plătești taxe mari și inutile. Cum zicea Amza Pelea: „Cine nu deschide ochii, deschide punga”.

Vezi că în Galați sunt niște masini neinscripționate (un Audi roșu și un Mercedes, cred) care te iau din mers, deci urmărește acul, dacă te îndrepți spre portul moldovenesc. Legal sau ilegal, să știi că mașinile neinscripționate sunt încă printre noi.

Câte bordee, atâtea obicee: cum merge lumea, mergi și tu! Este cel mai bun sfat, universal valabil. Pe drumul Moldovei (ăla cu o bandă jumate) vei observa că tirurile nu prea țin cont de viteză, iar majoritatea mașinilor în general circulă cu 80 kmph în localitate. Asta este pentru că altfel s-ar aglomera foarte mult drumul. În alte locuri tirurile și mașinile din trafic vor merge cu maximum 60 kmph. Fă la fel, nu te enerva și nu te întreba de ce. Nu vrei să afli motivul.

Fii pe pace, și trageți pantalonii de pe vine! Tata are o vorbă: Simpla prezență a poliției undeva impune o anumită responsabilizare. Concluzia: oamenii respectă legile, când îl observă pe Caschetă. Doar că uneori Caschetă lucrează ca Slender Man (dar cu burtă) și apare de nicăieri, fix după ce ai făcut-o de oaie. Chestia e că atunci când te oprește, să nu fii țigan, să-i dai actele și să îi vorbești frumos. Există anumite limite de amenzi, iar în funcție de tonul tău, poți să o iei pe aia minimă sau pe aia maximă. „Tu știi cine e tata?” a devenit o replică la care Caschetă nu mai reacționează spre scopul dorit, așa că fă ce ți se spune, explică-i civilizat, apelează la omenia de sub cascheta lui Caschetă, și cu puțin noroc, vei rămâne cu permisul, eventual și cu niște bani. O vorbă bună merge departe.

Întotdeauna să ai în mașină o foaie și un pix, iar la tine câteva sute de lei. O amiabilă te poate scuti de un drum la secție, de niște declarații inutile, de o fiolă suflată la momentul inoportun etc.

Volanul și alcoolul nu sunt prieteni.

Dacă nu apreciezi bine o distanță, coboară sau roagă pe cineva să te dirijeze. Dacă nu ai senzori, ai grijă când dai cu spatele, poți agăța un stâlp mic, și va trebui să-ți repari bara, dar alteori poate fi un copil, care nu apare în oglinzi. Coboară și te uită, dacă nu ai senzori!

Când ieși din parcare cu spatele, ieși lung cu volanul drept, altfel poți să agăți mașina de lângă tine. De asemenea, atenție la pietoni și la mașini, pentru că tu nu ai nicio prioritate la ieșirea din parcare.

Sunt foarte multe lucruri de menționat. Experiența te învață să nu le uiți. 😃

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: