Rată sau chirie?

Rată sau chirie? e o întrebare pe care o auzi des, mai ales în România, unde 96% dintre locuințe sunt proprietăți private, ocupând locul întâi la nivel global la acest capitol.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este house.jpg

Există niște indici de bun simț calculați pentru a-ți face mai simplu o idee. Nu toți suntem Gigi Becali, cei mai mulți dintre noi lucrează la diferite companii, iar cu banii din acel salariu fix își plătesc datoriile. Practic există o predictibilitate financiară. Bineînțeles mulți nu au nici asta, rotunjindu-și veniturile prin diferite tipuri de bonusuri, legal sau la negru, pe sub mână sau peste mână etc. Mulți s-au plâns de criza din 2009, dar, având în vedere discrepanța financiară atunci, ce a urmat nu a fost decât o reglare logică a unor prețuri nesimțite. Același lucru se observă și în anumite zone rezidențiale din București, Popești sau chiar Cartierul Latin, unde chiria este aproape la același preț cu una de la Victoriei… (pentru cei care nu știu, din Cartierul Latin faci mai mult timp cu autobuzul, tramvaiul și metroul până la Pipera, decât dacă ai veni din Ploiești cu trenul și ai schimba la Gara de Nord). Anomalii ale prețurilor au luat cu asalt și municipiul Iași, care în anunțuri mai nou a înghițit un sfert din comunele de pe raza județului în speranța creșterii unor prețuri la fel de nesustenabile și de ilogice ca cele din Cluj.

Spre deosebire de apartamentele noi din localitățile limitrofe, apartamentele mai vechi din zonele centrale vor avea mereu prețul cel mai puțin variabil. Crizele financiare afectează mai degrabă zonele în care există discrepanțe nesustenabile. Revenind la indicii de bun simț, în mod normal, românul de rând, cu greaua moștenire veșnică a lui, trebuie să își permită din salariu să plătească fie rata, fie chiria, după care mâncarea, abonamentele și distracțiile. Dacă locuința pe care vrea să o achiziționeze are o valoare mai mare decât venitul său lunar cumulat pe 5 sau 6 ani, atunci ar fi o idee bună să se orienteze spre alt imobil mai accesibil, pentru că riscul de a ajunge în imposibilitatea de plată în eventualitatea unei crize este foarte mare. Totuși același principiu nu se aplică în cazul chiriilor, care sunt cheltuieli opționale. Într-o perioadă grea poți renunța la o chirie mai scumpă în favoarea uneia mai ieftine, scutindu-te de presiunea financiară. Dar la bătrânețe cum îți vei permite din pensie să plătești chirie? Ia aminte că pensia medie este în momentul de față cât chiria unei garsoniere de 30 de metri.

Încă un factor de luat în considerare este mobilitatea, tipul de job pe care îl ai sau îl aveți, în cazul unui cuplu. O proprietate, pentru care plătești lunar o rată, îți poate încurca evoluția carierei. În cel mai fericit caz, găsești la timp pe cineva căruia îi poți închiria locuința în schimbul unei sume apropiate de cea a ratei. Dacă nu, acel job din Olanda, pe care-l urmărești de jumătate de an, s-ar putea să își amâne începutul până la nesfârșit. Orice ar fi, trebuie cântărită foarte bine decizia de a cumpăra o locuință, iar în decizia asta părerile altora au atât de multă importanță cât suma cu care contribuie lunar la plata ratei. 🙄

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: