Departe de lumea dezlănțuită – Thomas Hardy

Sub titlul în limba engleză Far from the madding crowd, romanul a apărut episodic în 1874 într-o revistă lunară. E un roman modern pentru vremea aceea, care a avut atât de mult succes încât după acesta s-au făcut 4 ecranizări și multe alte adaptări, ocupând locul 10 în topul celor mai importante povești de dragoste ale tuturor timpurilor, conform The Guardian în 2007.

Acesta surprinde o perioadă de câțiva ani din viața personajelor Gabriel Oak și Bathsheba Everdene în zona localității fictive Weatherbury, inspirat de la localitatea Puddletown din Wessex.

Gabriel, un cioban de 28 de ani din Norcombe Hill, o întâlnește pe frumoasa bruneta Bathsheba, mai tânără cu 8 ani decât el, într-un moment stânjenitor pentru aceasta, pe care o ajută cu 2 pence. După această întâlnire cei doi dau adesea unul peste celălalt, însă anumite aspecte ale vieții par să le stea împotrivă a ceea ce ar vrea acest roman să devină: o poveste de dragoste.

Povestea aduce aminte de schițele lui Caragiale prin umorul de situație și de limbaj. Descrierile interminabile pictează în stil dostoievskian peisajele, sentimentele și stările prin care trec personajele, sugerând o empatie imensă a naratorului, și un pachet de cunoștințe psihologice demne de invidiat.

Pentru mai multe detalii, restul review-ului este pe următoarea pagină.

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: